Hviskeren – Karin Fossum

Krim som kryper oppover ryggen…

En liten unnselig figur går på bussen. Setter seg på sin faste plass, tredje setet til høyre bak sjåføren. Hun er kledd i en altfor stor grønn uniformsfrakk fra Europris. Det er 40 minutter med buss hjem til Kirkelina. Hun går av. Som vanlig stopper hun innom Irfan for å handle. Det er 46 skritt fra postkassen og frem til døren. Døren til barndomshjemmet hvor hun har tilbragt det meste av livet levd utenfor jobben på Europris. Dette er Ragna Riegel. Hun som bare kan hviske. Stemmen ble ødelagt under en operasjon for flere år siden. Unnvikenhet er derfor blitt hennes beskyttelse i en bråkete og uoversiktlig verden. Ingen konfrontasjoner eller unødige samtaler. Et liv møysommelig bygget opp for være fullstendig usynlig for alle andre.

Merkelig nok er Ragna Riegel tiltalt for en forbrytelse. Det er også slik vi først treffer henne – i et avhør med etterforsker Konrad Sejer. Sejer forsøker å bli kjent med Ragna, mest for å skjønne hvordan det har seg at denne spede lille kvinnen kan ha gjennomført en slik forbrytelse. Gjennom Sejers graving og Ragnas tilbakeblikk blir vi tatt med tilbake i tid. Ragna som ung tenåringsmor, en sønn hun kun har kontakt med gjennom et årlig julekort. Brevene som med ett begynte å dukke opp med tekst som ”Du skal dø” og ”Det er ikke lenge til”.  Setet på bussen som med ett aldri var ledig. Butikken til Irfan som stengte. Vi begynner å forstå at på ett sted før hun havnet hos Sejer begynte verden rakne. Men hva har skjedd?

Karin Fossum gir deg med andre ord et utgangspunkt som virker helt usannsynlig når du blir kjent med Ragna. Hun røper ikke forbrytelsen men vi skjønner at den er grov. Dette holder deg på pinebenken i mange sider før du etterhvert begynner å ane det ligger en hel del og lurer under overflaten her. Underfundig, og underholdende psykologisk krim med andre ord, og glitrende jobb av Fossum. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s